En makalös utställning

Det tog fem hundra år att hitta vraket efter krigsfartyget Mars Makalös, men bara några månader från första bärgning till att Västerviks Museum öppnade sin utställning om fyndet. Nu berättar Richard Lundgren att man planerar att bygga en exakt kopia av Mars.

Det tindrar i ögonen på museipedagog Adam Norman när han berättar om utställningen Mars Makalös på Västerviks museum.

– Det här är en jättemöjlighet både för skeppet Mars Makalös, Västeviks Museum och Västerviks stad. Att få visa ett sådant här material så tidigt i utgrävningen är helt unikt. Det du ser här är världsunika saker som togs upp så sent som i somras och aldrig tidigare visats sedan de användes under 1500-talet, konstaterar han.

Den stora utställningshallen på Västerviks museum är som en tidsmaskin där besökaren slungas fem hundra år tillbaka i tiden. Ur högtalare hörs ljudet av vågskvalp, knakandet från ett skepp som kränger fram genom vattnet, högljudda rop och kanoneld, och man förnimmer en doft av fuktigt trä och tjära. En perfekt inramning när man knallar runt och kikar på gamla vrakrester från inte bara Mars utan även dess föregångare Elefanten, det samtida handelsskeppet Ringaren samt Kraven. Via ett par surfplattor kan man i lugn och ro med hjälp av en bild på vraket klicka runt och på ett pedagogiskt sätt lära sig lite mer om vad som döljer sig bakom en smula mossiga ord som kölstock, lavett, kartov, stenbössa, gångspel, mastfisk, röstplanka, knekt, skivgatt och skotpunkt. Detta med en gigantisk bild på Mars som täcker en hel vägg som fond.

– Det är en fotomosaik bestående av 600 mindre foton ihopfogade till ett gigantiskt foto. Det ger en bild av vad dykarna möter på 75 meters djup, och är ett bra exempel på hur man med dagens teknik kan göra arkeologiska platser under vattnet tillgängliga för andra än dykare. Det ser ut som ett stort plockepinn. Det visar vad dagens teknik kan göra. Det är en enorm hjälp för oss att visa vad som finns där nere, förklarar Adam Norman.

 

Utställningen är ett samarbete mellan Västerviks museum, Sjöhistoriska Museet, Kalmar Länsmuseum, Ocean Discovery, Deep Sea Production, Marin Mätteknik, Försvarshögskolan, Södertörns högskola med stöd av lokala sponsorer såsom Tjustbygdens Sparbank.

– Mars Makalös är en världssensation och har fått stort utrymme i utländsk media. Flera forskningsrapporter har publicerats och vårt arbete med Mars har presenterats på olika konferenser i mer än 23 länder, förklarar Richard Lundgren. För mig, Fredrik Skogh och Ingemar Lundgren, är utställningen smått fantastisk. Många långa dagar, månader och år har lett till detta. Och mer kommer.

Berätta?

– Undersökningarna på Mars kommer att fortsätta under en lång tid, men vårt slutmål är att återskapa Mars i sin helhet. Vi vill bygga en så exakt kopia av originalet som möjligt, med hjälp av vår forskning och dokumentation. Projektet kommer att löpa över många år och innebär att besökare kommer att kunna ta del av skeppsbyggandet innan slutligen fartyget är färdigt. Tanken är att det ska byggas med 1500-talsmetoder, -material och -verktyg, och kommer att vara världsunikt och verkligen sätta platsen för detta ambitiösa projekt på världskartan. Om den platsen är detsamma som Västervik och Västerviks museum får vi anledning att återkomma till – en liten fingervisning om vad det skulle kunna komma att betyda är att Vasamuseet drar runt 1,5 miljoner besökare per år. Området kring  Slottsholmen är närmast att betrakta som helig mark när detgäller skeppsbyggande. 

Kontakta oss

Vill ni veta mer vad just vi kan hjälpa er med… tveka inte att kontakta oss